Wie is BreinKennis

Ik ben Joke de Vries en ik ben BreinKennis gestart vanuit de overtuiging dat leren en ontwikkelen bijdraagt aan meer werkplezier. Zelf word ik gedreven door uitdaging en kennis, ik wil dingen begrijpen en problemen oplossen. Toen ik na mijn Master Neuropsychologie aan het werk ging in een technische productieomgeving, verbaasde het me dat het onderwerp ‘training’ omgeven werd door negativiteit. Ik wist echt wel dat niet iedereen een studiebol was, maar als je door training je werk makkelijker en leuker kunt maken, dan wil iedereen dat toch? Nou niet dus.

Ik heb alle argumenten gehoord, van “Daar hebben we geen tijd voor” tot “Daar ben ik te oud voor” en zelfs “Ze doen dit alleen om mensen te kunnen ontslaan”. Training werd gezien als een last, iets wat er nog bij moest en wat ze afhield van het echte werk. Dat vond ik jammer en hier wilde ik iets aan doen.

Wie is BreinKennis

Zoals gezegd wil ik alles begrijpen, en oplossen. Dus ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in wat mensen beïnvloedt om te gaan leren of nieuw gedrag toe te passen. Motivatie, zelfvertrouwen, steun, wie zich een beetje verdiept in wat opleidingskundigen de ‘transfer van training’ noemen kent deze factoren wel. En toch krijgen opleidingskundigen en organisatiepsychologen het maar niet voor elkaar om deze transfer te vergroten. Hoe kan dit?

De verklaring ligt in de werking van ons brein. Het grootste deel van wat er in ons brein gebeurt is onbewust en automatisch. Deze automatische processen sturen voor een groot deel ons gedrag. Door deze processen te begrijpen kun je ze beïnvloeden. Daarmee zet je een ontwikkelprogramma neer dat wél effect heeft. En dan geeft ontwikkelen energie, daar ben ik van overtuigd.